Magamról"A bátorság ellentéte nem a gyávaság, hanem a konformizmus.
Egy döglött hal is képes úszni az árral. "
(Jim Hightower)

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZOM

Alábbi önéletrajzom 2010-ig tart. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a szakmai "tisztségeim" zömétől, sőt a saját cégemtől is megváltam, és teljesen szabadúszó - szabadon úszó - lettem...
De ez hosszú történet :-). Részleteket l. a SzuperMA és az CsigaStratégia honlapomon.


1998-2010-ig a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgoztam. Számos hazai és nemzetközi előadás, interjú és közszereplési tevékenység mellett 14 tudományos folyóirat cikkem, 19 könyvfejezetem, 1 önálló szerkesztésű, többszerzős könyvem jelent meg (Időskori depresszió és szorongás, Springer, 2003), illetve Kopp Máriával társszerkesztője vagyok a "A magyar népesség életminősége az ezredfordulón" (Semmelweis Kiadó, 2006) c. monográfiának. 2008-ban Pártalálás címmel önálló ismeretterjesztő könyvem jelent meg párkapcsolati kérdésekről.

Egyetemi adjunktusi munkakörömtől 2010. tavaszán saját elhatározásból megváltam, mert úgy érzetem, itt az idő a váltásra, megújulásra. Jelenleg saját egészségügyi szolgáltató, oktató és tanácsadó cégemben dolgozom. A tanácsadás és a tréningek, előadások tartása mellett több időt szeretnék szánni az írásra, illetve a közeljövőben a szakmámtól távolabb eső területeken is szeretném kipróbálni magam. Az elkövetkezendő hónapokban például egy olyan új technológiát szeretnék Magyarországra hozni, amely sok embernek nyújthat majd segítséget a mai nehéz gazdasági helyzetben, hogy megalapozzák alapvető emberi szükségleteiket, és egyben tudatosabb, élhetőbb környezetet teremthessenek a maguk és a családjuk számára. Amint megérett a pillanat a nyilvánosságra, erről itt olvashatsz majd...

Megérett a pillanat :)! Íme:
http://www.szupervalyog.hu

KUTATÁSI TÉMÁIM RÖVIDEN:

  • Stressz, stresszkezelés, kommunikáció (különös tekintettel a nem- és korspecifikus szempontokra, illetve a párkapcsolati, családon belüli kommunikációra és konfliktuskezelésre).
  • Közösségi alapú stresszkezelő, önismereti és személyes hatékonyság fejlesztő, egészségmegőrző programok hatása a testi és lelki egészségre és az életminőségre, a programok hatékonyságvizsgálata.
  • Nemi szerepek, női-férfi kommunikációs szempontok (megjelenése) az egészségmegőrzésben, a testi és lelki betegségek kialakulásában és a gyógyításban.
  • Mentális egészség, betegségek és életminőség – az intervenció és prevenció lehetőségei, különös tekintettel a depressziós és szorongásos zavarokra.
  • Laikus és szakmai attitűdök vizsgálata a mentális betegségekkel, kezelésükkel kapcsolatban.

OKTATÁS ÉS KLINIKAI MUNKA:

Az egyetemen az orvosi pszichológia és kommunikáció oktatásban veszek részt angol, illetve magyar nyelven, illetve részt veszek a posztgraduális képzésben is, mint PhD témavezető. Az intézet Pszichoszomatikus Ambulanciáján depressziós, szorongásos, pszichoszomatikus kórképekben szenvedők gyógyszeres és pszichoterápiás kezelését (kognitív-viselkedésterápia, relaxáció) végzem, illetve életvezetési nehézségek, munkahelyi és kapcsolati problémák esetében vállalok egyéni és csoportos szakmai tanácsadást.

TUDOMÁNYOS ÉS SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK ÉS PROGRAMOK:

A Williams LifeSkills /ÉletKészségek/ Program vezetőhelyetteseként jelentős szerepet vállalok a program magyarországi adaptációjában és fejlesztésében. Folyamatosan tartok Williams ÉletKészségek - stresszkezelő, problémamegoldó, kommunikációs, kapcsolati készség, illetve munkahelyi és személyes hatékonyság fejlesztő - tréningeket. Európai Uniós és hazai lelki és testi egészségfejlesztő, egészségmegőrző és pszichoedukációs programokban veszek részt, mint koordinátor, szervező és tréner.

SZAKMAI KÖZÉLET:

Fontos tevékenységem a nemzetközi szakmai (magatartásorvoslási és pszichiátriai) hálózat fejlesztés. A Közép-Kelet-Európai Magatartástudományi Társaság elnöki, és a Selye Magatartástudományi Társaság alelnöki posztját töltöm be. Tagja vagyok a Tudományos Tanácsadó Testületnek az Európai Pszichiátriai Társaság Epidemiológiai Szekciójában, és 2007. óta a „Mentális Egészségtudományok Kutatócsoport / Társult tag (MTA Támogatott Kutatóhelyek Irodája)” csoportnak (a csoport vezetője Prof. Dr. Kopp Mária).

EGYÉB:

A tudományos háttér mellett nyitott vagyok az alternatív módszerek, spirituális szemléletmód irányában is. 2009-ben Avatar tréninget végeztem, majd megszereztem az Avatar Mester fokozatot, 2010-ben pedig résztv ettem az Avatar legmagasabb szintű Wizard tanfolyamán.  

Dr. Kovács Mónika Erika, PhD, pszichiáter szakorvos, oktató, tréner

ċ
Ismeretlen felhasználó,
2009. aug. 25. 16:36
ċ
Ismeretlen felhasználó,
2009. aug. 25. 16:36
ĉ
Ismeretlen felhasználó,
2009. aug. 25. 16:35
ċ
Ismeretlen felhasználó,
2009. aug. 25. 16:35